A doua parte a filmului incepe cu imaginea secretariatului din subcampul nostru, improvizat in fata unui cort.
In continuare sunt imagini de la defilarea detasamentului romanesc. Cercetasii poarta pelerine de ploaie si saluta cu mana intinsa (salutul roman, folosit si de sportivi, fara o legatura cu miscarea fascista). Urmeaza detasamentul egiptean (cu steagul Regatului Egipt) si cel norvegian.
Pe 30 iulie are loc festivitatea de deschidere, avem imagini cu lord Robert Baden-Powell sosind la poarta de intrare in camp (lagar), unde pe un panou figureaza si programul de vizitare: 11:00-21:00.
Parintele cercetasiei isi va face intrarea in amfiteatrul natural din Kandersteg, in fata unui public de 4,000 de cercetasi, participanti din 20 de tari. La tribuna se afla dr. Walther von Bonstetten, comandantul taberei, presedintele cercetasilor elvetieni si membru al Biroului Mindial si Hubert S. Martin - directorul Biroului Mondial. Langa ultimul apare prof. Constantin Nedelcu, inspector in cercetasia noastra, sosit direct de la o conferinta desfasurata in Austria.
Un grup de cercetasi romani sunt filmati la izvorul de langa tabara, pe 31 iulie.
Ziua de 1 august (sarbatoarea nationala a Elvetiei) este dedicata intrecerilor sportive, unde Romania participa la toate probele si obtine clasari meritorii la cateva din ele (locul II la cros, locul II la indemanare, locul I la aruncarea bastonului, locul I semnalizare).
Intr-una din secvente apare un cercetas egiptean aducand corespondenta si intrand intr-un cort impodobit cu elemente nationale.
Ziua de 2 august 1931 este cu totul speciala. Fondatorul cercetasiei, impreuna cu delegatia oficiala a organizatorilor, viziteaza subcampurile tarilor participante. La ora 11:30 cercetasii nostri afla ca B-P ii va vizita. Intrarea in subcamp este strajuita de un portal cu un catarg de 16 m inaltime, pe varful caruia flutara tricolorul. Pe una din pante s-a realizat din pietre si muschi inscriptia "Salve lord Baden-Powell". In acelasi mod a fost realizata si emblema asociatiei noastre.
Lord Baden-Powell soseste si trece in revista patrulele cercetasilor seniori dn Romania, prezentarea fiind facuta de cpt. Teofil Sidorivici (comandantul detasamentului nostru) si prof. Constantin Nedelcu.
Admirand corturile si intreaga amenajare a taberei, pe un amplasament stancos si potrivnic, B-P va exclama: "Este cea mai incantatoare tabara din lagarul din Kandersteg!".
"Ca furia unei furtuni primejdioase, se deslantue in valuri crescande uralele unite ale cercetasilor au ale multimii spectatoare, de traiasca Baden-Powell, Traiasca Romania. Afabil, Baden-Powell primeste sa se fotografieze in mijlocul comandantilor romani [...]
Baden-Powell se desparte cu fagaduiala ca va veni sa viziteze in mod special Romania".
Urmeaza secvente cu gen. Ion Manolescu, comandantul adjunct al Marii Legiuni a cercetasilor si lt. col. Ulisse Samboteanu, directorul Cercetasiei, trecand in revista detasamentul nostru. Materialul se incheie cu cercetsii nostri plecand intr-o excursie in Alpi.
Cu ocazia acestui eveniment, cercetasii romani au realizat o troita din lemn, o "urma" simbolica pe care au lasat-o in amintirea prezentei lor la Kandersteg. Troita exista si astazi.
Multumim cu toata recunostiinta conducerii Arhivei Nationale de Filme (ANF), care ne-a ingaduit ca aceste secvente din materialul integral sa poate fi difuzate in cadrul unui eveniment cercetasesc, dar si online (drepturile exclusive pentru difuzarea materialelor apartin ANF).
Asociatia "Fratii Dimancescu" este consecventa obiectivelor asumate - pastrarea traditiilor in cercetasia de astazi si promovarea istoriei cercetasiei din Romania.
Pe 22 februarie 2015 am sprijinit evenimentul Asociatiei Cercetasilor Traditionali (ACT-RO) - Ziua Mondiala a Cercetasiei - Intalnire intre generatii, desfasurat la Colegiul National "Gheorghe Sincai" (foto), prin difuzarea in premiera a materialului de mai sus.
Pe 22 februarie 2015 am sprijinit evenimentul Asociatiei Cercetasilor Traditionali (ACT-RO) - Ziua Mondiala a Cercetasiei - Intalnire intre generatii, desfasurat la Colegiul National "Gheorghe Sincai" (foto), prin difuzarea in premiera a materialului de mai sus.
Alin Dimancescu
nota: citatele si informatiile de context se bazeaza pe cartea mentionata in postarea anterioara: “Cercetasii Romaniei la Kandersteg si Paris (20 iulie - 23 august 1931) - Insemnari de calatorie” de cpt. Marin Georgescu, publicata la Editura Marvan, Bucuresti.
vezi si:
prima parte a filmului, cu secvente din drumul pe care cercetasii romani l-au strabatut pana la Kandersteg