obiective
pastrarea traditiilor in cercetasia de astazi
cunoasterea si promovarea istoriei cercetasiei din Romania

19 feb. 2015

Cercetasii romani la Kandersteg, 1931 (partea I - calatoria)


In perioada interbelica cercetasia noastra era in primul esalon valoric la nivel mondial:
<> 1920 - in plina reorganizare dupa razboi, participam la prima jamboree internationala de la Londra;
<> 1922 - Asociatia “Cercetasii Romaniei” (activa intre anii 1914-1936) participa ca membru fondator la infiintarea World Organization of the Scout Movement (WOSM);
<> 1930 - dupa participarea la a treia jamboree internationala (Birkenhead, 1929) si o intalnire a delegatiei noastre cu lord Robert Baden-Powell se lua decizia organizarii de jamboree nationale, prima chiar in acel an (Piatra Neamt);
<> 1930 – cercetasii nostri primeau invitatia de a participa anul urmator la prima jamboree internationala a roverilor (cercetasi seniori), care urma sa se desfasoare la Kandersteg, in Elvetia.


Participarea cercetasilor nostri la acest eveniment si la tabara internationala de la Vincennes - Paris a fost consemnata intr-un jurnal, publicat in serial in revista “Cercetasul” (in anii 1931-32), sub semnatura cpt. Marin Georgescu, unul din comandantii delegatiei.
Materialul, extrem de valoros, cuprinde insemnari legate de actiunile detasamentului nostru, atmosfera din grup, traditiile cercetasesti si organizarea asociatiilor din fiecare tara vizitata, dar are si o componenta turistica si culturala. Toate episoadele au fost adunate in cartea “Cercetasii Romaniei la Kandersteg si Paris (20 iulie - 23 august 1931) - Insemnari de calatorie”, publicata la Editura Marvan, Bucuresti.

Pregatirea acestei deplasari a durat patru luni de zile, a fost coordonata de lt. col. Ulisse Samboteanu (directorul cercetasiei) si a luat in calcul toate aspectele: itinerar, cazari pe parcurs, hrana si mese, excursii, schimbarea banilor in valuta tarilor vizitate etc. De notat ca doua vagoane de dormit au fost detasate din tara cercetasilor nostri, acestea ramanand la dispozitia lor pe toata durata calatoriei, fiind atasate la curse regulate pe diverse tronsoane de traseu!

Detasamentul nostru a fost compus din aproape 60 de cercetasi seniori si comandantii lor, conducator fiind cpt. Teofil Sidorovici - Inspector de Tinut al Bucovinei (urma ca din 1937 sa devina Comandantul “Strajii Tarii”). Au facut deplasarea 60 de cercetasi seniori si comandantii lor.

In cele ce urmeaza va vom prezenta secvente dintr-un material video de arhiva care prezinta momente din calatoria la Kandersteg si participarea cercetasilor nostri la jamboree.
Materialul integral se afla in fondul Arhivei Nationale de Filme si toate drepturile apartin acesteia.

Prima parte


incepe cu cercetasii nostri pe peronul Garii din Curtici, in data de 21 iulie, la iesirea din tara. “Detasamentul coboara si se randueste in linie in fata garii. Aparatul de filmat intra in functiune”. Cpt. T. Sidorovici va face un apel pentru o “tinuta impecabila” de acum inainte si va cere tuturor sa nu mai faca deosebire de oras. “De acum , noi toti formam Romania”.

Urmeaza imagini din Ungaria, cu vizitarea Budapestei (22 iulie): piata Kossuth Lajos, Palatul Parlamentului si Palatul de Justitie (astazi Muzeul de Etnografie).
Detasamentul nostru va vizita sediul cercetasiei maghiare (Magyar cserkészet központ), unde sunt intampinati de dr. Molnar, seful serviciului de presa al cercetasilor maghiari (vizitase anterior Romania la prima noastra jamboree nationala, la Piatra Neamt).
In incheierea secventelor din capitala ungara, urmeaza imagini cu vizita la Gradina Zoologica (au fost vizitate mult mai multe obiective).
Urmatoarea oprire este in Viena. Sunt imagini cu Palatul Schönbrun (Glorieta), fosta resedinta imperiala de vara, vizitat pe 23 iulie.
Vedem si caminul asociatiei tinerilor austrieci (Bundes Herberge – Pensiunea Federala) de pe str. Blackgass nr. 11, in care nu se putea sta decat pe timpul noptii (poarta se inchidea fix la orele 22:00).
In cadrele urmatoare apare una din portile vechi ale orasului - Äußeres Burgto - la ora de trafic, cu masini, biciclete, pietoni si un tramvai cu doua vagoane remorca.
Pe 24 iulie cercetasii viziteaza Palatul Hofburg, unde “prin colectiile ce le adaposteste, muzeul lasa in mintea vizitatorului o idee precisa asupra evolutiei fiecarei rase si asezari de oameni de pe glob” sub cele mai variate informatii.
Plecarea din Viena va fi pe 25 iulie (nu inainte de a vizita multe alte obiective culturale, dar si parcul de distractii din Prater).

Pe 26 iulie delegatia noastra ajunge in Elvetia, cu o prima oprire la Zurich si o vizita in oras, cu podurile de peste raul Limmat si alte obiective innteresante.
Urmeaza o plimbare cu vaporasul pe Lacul Zurich pana la Raperrswil si retur.

Dupa o trecere prin Berna (27 iulie), cercetasii romani ajung la Kandersteg (28 iulie) in cele doua vagoane cu care au plecat din tara. 
Dupa anuntarea sosirii catre comandamentului taberei, comandantii pleaca in recunoasterea locului pentru bivuac. “O tablita de lemn mica scrisa cu negru, incadreaza cuvantul <ROMANIA>[…] In fata o perspectiva de basm. In imediata apropiere un isvor, la malul unui raulet, afluent al Kanderstegului […] Organizatia lagarului a rezervat Romaniei locul cel mai indepartat, intr’un morman de pietre la care te calauzeste drumul Sahara, botezat de elvetieni, tocmai ca sa evidentieze starea rea a solului si vitregia oferita detasamentului nostru. Desigur, la vederea locului, un sentiment neplacut ne-a cuprins, inradacinat insa deodata in credinta ca Sahara se va transforma in colt de rai romanesc”.
Secventele video ale primei parti se incheie cu cercetasii nostri campand, imagini din imprejurimi si o vedere de ansamblu a taberei.

In partea a II-a a acestui documentar vom urmari cum au amenajat cercetasii nostri subcampul Romaniei, aspecte de la jamboree si, in mod special, vizita lordului Robert Baden-Powell in tabara noastra, in singurele secvente video de arhiva cu cercetasi romani.
Pe 22 februarie, de Ziua Mondiala a Cercetasiei, vom face impreuna o vizionare in premiera a acestor secvente video de arhiva la evenimentul Asociatiei Cercetasilor Traditionali (ACT-RO) de la Colegiul National “Gheorghe Sincai”, iar ulterior vom posta materialul si online.

Alin Dimancescu


vezi si:
partea a II-a a filmului, cu secvente din tabara, cuprinzand si intalnirea cercetasilor romani cu lord Robert Baden-Powell

Europeana Blog - Boy Scouts of Romania on the Eastern Front

Istoria cercetasiei in Romania, documente si analize, colectii si suveniruri

Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO)

cronologia miscarii cercetasesti din Romania

Translate

Contact

Alin Dimancescu, presedinte
Bucuresti, Romania
+40722396561
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide