In prag de inceput de sezon de campuri cercetasesti, ne face o deosebita placere sa va prezentam secvente dintr-un material de arhiva cu totul inedit. Materialul integral se afla in fondul Arhivei Nationale de Filme (ANF), detinatoarea exclusiva a drepturilor de difuzare.
Fragmentul prezentat mai jos ofera o imagine despre cum arata o tabara chiar la inceputul cercetasiei noastre, in al doilea an de la infiintarea Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (12 mai 1914-1936).
Corturi amplasate in padure, un planton de zi constiincios ("inarmat" cu bastonul de cercetas, accesoriu nelipsit pana in anul 1937), cercetasi si lideri, un curier.
Unul din lideri isi ruleaza/pregateste esarfa, exact cum o facem si noi astazi. Mici reprize sportive (box) si un lider coordonator usor nervos, care ii indeamna pe toti sa intre in program.
Mai departe ne aflam pe un teren deschis unde se desfasoara probele sportive: se incepe cu o demonstratie acrobatica in formatie, sub directa coordonare a unui instructor deosebit de energic, imbracat intr-un costum de culoare inchisa.
Se continua cu alergari (cronometrate) si proba de trasul franghiei - reluata de cercetasii traditionali la evenimentul de aniversare a 100 de ani de la infiintarea primei noastre structuri cercetasesti.
Concursurile sunt onorate de prezenta A.S.R. Principele Carol, comandantul Marii Legiuni a cercetasilor nostri. Alaturi de acesta se afla si profesorul Gh. D. Mugur, inspector al asociatiei.
Speram ca aceste imagini sa ne inspire in campurile si iesirile noastre din aceasta vara! Si nu numai!
Alin Dimancescu