obiective
pastrarea traditiilor in cercetasia de astazi
cunoasterea si promovarea istoriei cercetasiei din Romania

25 dec. 2014

Sanatate si un Craciun fericit!




4 dec. 2014

3 dec. 2014

ALIANTA: NATIONAL DAY - December 1, 2014






30 mai 2014

Premiera! Cel mai vechi film de arhiva despre o tabara cercetaseasca! (Buzau, 1915)


In prag de inceput de sezon de campuri cercetasesti, ne face o deosebita placere sa va prezentam secvente dintr-un material de arhiva cu totul inedit. Materialul integral se afla in fondul Arhivei Nationale de Filme (ANF), detinatoarea exclusiva a drepturilor de difuzare.

Fragmentul prezentat mai jos ofera o imagine despre cum arata o tabara chiar la inceputul cercetasiei noastre, in al doilea an de la infiintarea Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (12 mai 1914-1936).


Corturi amplasate in padure, un planton de zi constiincios ("inarmat" cu bastonul de cercetas, accesoriu nelipsit pana in anul 1937), cercetasi si lideri, un curier. 
Unul din lideri isi ruleaza/pregateste esarfa, exact cum o facem si noi astazi. Mici reprize sportive (box) si un lider coordonator usor nervos, care ii indeamna pe toti sa intre in program.

Mai departe ne aflam pe un teren deschis unde se desfasoara probele sportive: se incepe cu o demonstratie acrobatica in formatie, sub directa coordonare a unui instructor deosebit de energic, imbracat intr-un costum de culoare inchisa.
Concursurile sunt onorate de prezenta A.S.R. Principele Carol, comandantul Marii Legiuni a cercetasilor nostri. Alaturi de acesta se afla si profesorul Gh. D. Mugur, inspector al asociatiei.

Speram ca aceste imagini sa ne inspire in campurile si iesirile noastre din aceasta vara! Si nu numai!


Alin Dimancescu

12 mai 2014

Cel mai vechi film de arhiva despre cercetasia noastra!


actualizare:
pe 24 ianuarie 2015 cel mai vechi film cu tematica cercataseasca din Romania a implinit 100 de ani!


Asociatia de istorie si traditii cercetasesti "Fratii Dimancescu" a participat alaturi de Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) la evenimentul Zilele Muzeului Militar National 2014.

Semnificatia acestei prezente a fost legata de istoria comuna cu armata romana prin:
-contributia adusa de ofiterii armatei romane la infiintarea si dezvoltarea cercetasiei noastre (1914->1937)
-contributia adusa de cercetasii nostri ca voluntari in primul razboi mondial, alaturi de armata romana (1916-1918)

Asociatia Fratii Dimancescu a fost si organizatorul festivitatii de lansare a Asociatiei Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO), care cu aceasta ocazie s-a prezentat oficial in fata publicului intr-un moment cu semnificatii cu totul deosebite: 100 de ani de la infiintarea Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (12 mai 1914 - 1936).

In cadrul acestei festivitati s-au prezentat in avanpremiera cateva materiale din Arhiva Nationala de Filme (ANF), careia ii multumim pentru sprijinul deosebit acordat.
Ne face placere sa va prezentam cateva secvente din aceste materiale. Materialele integrale se afla in fondul arhivei, detinatoarea exclusiva a drepturilor de difuzare.
Este modul nostru de a spune La multi 100 de ani cercetasiei din Romania!

Incepem cu cel mai vechi film de arhiva despre cercetasia noastra. Este vorba de o festivitate de depunere de juramant, desfasurata la Braila, pe data de 24 ianuarie 1915.


Evenimentul este relatat de catre Dimitrie Dimancescu - seful patrulei de protocol care il insotea pe A.S.R. Principele Carol la aceste festivitati - in jurnalul sau de cercetas (pag.63), un document pe care il puteti rasfoi mai jos:
transcriere:
Sâmbată 24 ianuarie 1915
La şapte plecăm cu trenul la Brăila (din Buzau - n. red)
Vreme frumoasă. La 10 suntem acolo. Autorităţile fac primire frumoasă A.S. Principele Carol.
Nistor şi Vasilescu ne aşteaptă la gară. Ei sosiseră cu trenul de 5. 

Plecăm în automobile la locul legământului, care e organizat în Piaţa Sf. Arhangheli.
După jurământ şi defilare, mergem cu tramvaiul la Lacul Sărat. Vizităm în fugă parcul şi băile. La 12 si ½ luăm masa la restaurantul “Bolintineanu”. Ni s-a servit următorul
Meniu
Supă cu macaroni
Friptură viţel cu fasole verde
Apă şi mandarine
După amiaza puţin repaus la cofetăria Vladimir şi apoi la gară, de unde cu trenul plecăm la Galaţi.



Alin Dimancescu
12.05.2014

30 apr. 2014

Cercetasii traditionali se lanseaza oficial!


Asociatia “Fratii Dimancescu” si Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) va invita sa participati la sarbatorirea a 100 de ani de la infiintarea primei structuri nationale a cercetasiei, Asociatia "Cercetasii Romaniei” (activa intre anii 1914-1936), cu ocazia “Zilelor Muzeului Militar National”, editia 2014 (10-11 mai, intre orele 10:00-14:00).

Pe 10 mai, orele 10:30, cercetasii traditionali sarbatoresc evenimentul in prezenta a doi invitati speciali, descendenti ai celor mai importante personalitati ale cercetasiei noastre, reuniti intr-un simbolic arc peste timp:
-acad. Dan Berindei, presedinte de onoare al Asociatiei Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO), nepotul generalului adjutant regal Grigore Berindei, primul presedinte al vechii asociatii
-dl.Dan Dimancescu, consul onorific in Statele Unite (Boston), fiul lui Dimitrie Dimancescu, cel care in toamna anului 1913 a infiintat prima formatiune de cercetasi din Romania la Liceul “Gheorghe Lazar” din Bucuresti, unde era elev in ultimul an.
Momentul va fi marcat de difuzarea in premiera a unor documentare cercetasesti din fondul Arhivei Nationale de Filme (ANF) si de o prezentare de fotografie document, avand ca tematica infiintarea primei asociatii (1914) si participarea cercetasilor la primul razboi mondial (1916-1918).

(pentru mai multe informatii, vizitati pagina cercetasilor traditionali)


10 apr. 2014

Pe urmele unui jurnal - Excursie la Comana


Pe 05.04.2014, un grup de cercetasi de la Unitatile "Fratii Dimancescu" si "Baden-Powell" ale nou infiintatei Asociatii a Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO)  a realizat o iesire de o zi, mergand Pe urmele unui jurnal.


Alin Dimancescu

24 mar. 2014

Parteneriat cu Muzeul Militar National


Asociatia “Fratii Dimancescu” a incheiat un parteneriat cu Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I”. Aceasta colaborare urmeaza sa sustina cunoasterea istoriei militare romanesti si a istoriei si traditiei cercetasiei din Romania, cele doua organizatii urmand sa actioneze pentru sprijinirea reciproca in organizarea unor activitati cultural educative. 

In perioada imediat urmatoare, Asociatia “Fratii Dimancescu” va sprijini evenimentul “Zilele Muzeului Militar National” (10-11 mai 2014) prin realizarea unor activitati legate de comemorarea a 100 de ani de la infiintarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei” (activa intre anii 1914-1936), al carei prim presedinte a fost generalul adjutant regal Grigore Berindei
Asociatia va participa si la Sesiunea natională de comunicari stiintifice “Traditie, istorie, armata” (22-23 mai 2014) cu un material legat de contributia ofiterilor din armata romana la infiintarea si dezvoltarea cercetasiei noastre

Asociatia “Fratii Dimancescu” saluta si sustine infiintarea “Asociatiei Cercetasilor Traditionali” din Romania (ACT-RO), un proiect care isi propune sa pastreze Nordul pe busola cercetasiei, pornind  de la principiile cercetasiei traditionale (Baden-Powell, Scouting for Boys), intr-o formula calitativa de educatie moderna, care sa redea copiilor si tinerilor din zilele noastre fiorul aventurilor in aer liber.
La nivel international, "Asociatia Cercetasilor Traditionali" va colabora cu World Federation of Independent Scouts (WFIS), structura care sustine cercetasia traditionala la nivel mondial.

Alin Dimancescu

27 ian. 2014

La inceput de drum


Istoria cercetasiei noastre din anii ei de glorie (1913-1937) este o mostenire de traditii si principii care nu trebuie sa se piarda. Este prea putin sa o invocam doar la momente festive sau de bilant.

Raportandu-ne la acea perioada, avem sansa sa ne regasim identitatea, dar si inspiratia, intr-un prezent fragmentat si adeseori superficial.
Ca sa construim pe o fundatie sanatoasa, ne propunem sa actionam pe doua directii: pastrarea traditiilor in cercetasia de astazi si cunoasterea istoriei ei - un parcurs inceput acum un secol de doi frati cercetasi.

Fiti alaturi de noi!


Dan Dimancescu  si  Alin Dimancescu

(fiul lui Dimitrie Dimancescu si nepotul lui Ioan Dimancescu)


Europeana Blog - Boy Scouts of Romania on the Eastern Front

Istoria cercetasiei in Romania, documente si analize, colectii si suveniruri

Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO)

cronologia miscarii cercetasesti din Romania

Translate

Contact

Alin Dimancescu, presedinte
Bucuresti, Romania
+40722396561
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide