obiective
pastrarea traditiilor in cercetasia de astazi
cunoasterea si promovarea istoriei cercetasiei din Romania

Dimitrie Dimancescu

(1896-1984)

Inginer si diplomat. Ofiter combatant in primul razboi mondial, decorat cu medalia “Steaua Romaniei” cu spade si “Military Cross”. Dupa razboi pleaca la studii in Statele Unite si va servi ca diplomat la legatia Romaniei din Washington si mai tarziu la Londra. A facut parte din delegatia Romaniei pentru negocierile de pace de la Paris (1946) de dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial.(1)

Ca elev la Liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti a fost initiatorul si liderul primelor patrule de cercetasi din Romania. In vara anului 1913, 8 liceeni aflati sub impresia unui articol citit intr-o revista frantuzeasca se organizeaza fara ajutorul adultilor, experimentand cercetasia in Muntii Bucegi. Dimtrie Dimancescu corespondeaza cu cpt. Royet, liderul cercetasilor francezi, de la care primeste sfaturi, incurajari si cateva carti despre cercetasie.

Dupa inceperea anului scolar, avand sprijinul directorului liceului (prof. Marin Dumitrescu), va pune bazele primei formatiuni de cercetasi din Romania. La scurt timp, colonelul adjutant Grigore Berindei va infiinta si prezida comitetul de initiativa pentru constituirea Asociatiei “Cercetasii Romaniei”.(2)(3)(4)

surse:
2. Gheorghe D. Mugur, “O scoala de imputernicire”, Stabilimentul de arte grafice “Energiea”, Bucuresti, 1916
3. Valeriu Tebeica - secretarul general al ACR, Istoricul Cercetasiei, Cercetasul, - revista Cercetasilor Romaniei, Organ Oficial al Comandamentului Marei Legiuni, nr.2, aprilie 1930
4. Alexandru Daia, Cercetasia la Liceul Lazar, Monografia Liceului “Gh. Lazăr”, Institutul de Arte Grafice Luceafărul, Bucuresti, 1935

Europeana Blog - Boy Scouts of Romania on the Eastern Front

Istoria cercetasiei in Romania, documente si analize, colectii si suveniruri

Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO)

cronologia miscarii cercetasesti din Romania

Translate

Contact

Alin Dimancescu, presedinte
Bucuresti, Romania
+40722396561
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide